Konya her tarafı tarih kokan bir şehirdir. Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar bu ilde çok sayıda ve değerli tarihi ve sanat eserleri bırakmışlardır. Türk tarihinin en eski ve kıymetli eserlerini sinesinde barındıran Konya, ayrıca bir gönül diyarıdır. 

Türk mimari anıtlarının zenginliği bakımından Konya, Türkiye şehirleri içinde İstanbul, Bursa ve Edirne’den sonra yer alır.

Tarihi ve sanat eserlerinin çoğu kaybolmuş olmasına rağmen çok zengin bir hazineye sahiptir. Selçuklu eserleri en çok bu ildedir.

Mevlana Müzesi ve Türbesi,

Konya’da gezilecek yerler listemizin başında Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin de bulunduğu türbe de aynı zamanda orta/küçük ölçekte bir de müze var. Ancak burayı ziyaret ederken eğer Mevlana ile bir gönül bağınız yoksa müzeden çok fazla keyif alabileceğinizi söylemek yanlış olur.

Sille Köyü,

Son yıllarda restore edilmeye başlayan köyün tarihi Büyük Selçuklu Devleti’nden daha da eskilere dayanıyor. Köyde ayrıca 1500 yıl öncesinden günümüze kadar gelen bir de kilise var ve tam da bu kilisenin karşısında Türkiye’nin ilk zaman müzesi yer alıyor. Sille Köyü için en az bir gününüzü ayırıp burada konaklamanız daha doğru olacaktır.

Konya Selimiye Camii,

Selimiye Camii, Konya’da gezilecek yerler listemizde.Mimar Sinan’ın eseri olduğu düşünülen caminin Şehzade Selim tarafından yaptırıldığı bilinir.

Konya’nın en özel tarihi eserlerinden birisi olan Camii bu güne dek çok iyi bir şekilde korunarak gelmiş olması ile de ünlüdür. Mevlana Müzesi’ne yürüyüş mesafesinde olan Cami etrafında ayrıca yerel satıcılardan da alışveriş yapmak mümkündür.

İnce Minare Medrese ve Müzesi,

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında vezir olan Sahip Ata Fahrettin Ali’nin hadis ilmi öğretilmesi için inşa ettirdiği yapı günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İçerisindeki eserler kadar yapının kendisi de bir sanat eseri özelliği taşımaktadır ve duvarlarındaki işlemelerle oldukça nadir mimari örneklerden birisidir.

Alaaddin Tepesi,

Konya’da gezilecek yerler listemizde sonraki durağımız Alaaddin Tepesi.Rivayetlere göre Sultan Alaaddin tarafından halktan vergi yerine toprak istenmesi ile büyük bir yığın oluşturulmuş ve tepe bu şekilde oluşmuştur. Tepe şehrin bugünkü halinin en merkezi yerindedir ve üzerinde çay bahçeleri, parklar ve Keykubat Camii de bu tepenin üzerinde yer alır. Ayrıca Dünya’nın en büyük döner kavşağı olarak da bilinir.

Yerköprü Mağarası,

5000 metre uzunluğundaki mağara, Göksu nehrinin akış yolu üzerindedir ve şelaleleri ile inanılmaz bir görsel şölen sunar. Ancak buraya yapılacak olan ziyaretlerin profesyonel rehberler eşliğinde olmasında yarar vardır.

Kilistra Antik Kenti,

Konya’da Hatunsaray Gökyurt Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan antik kentin geçmişinin M.Ö. 1.yy’a kadar dayandığı tespit edilmiştir.

Kapadokya benzeri bir yaşam alanının ortaya çıkarıldığı Kilistra’da halen çalışmalar da devam etmektedir ve Dünya’nın sayılı değerlerinden birisi olmasına rağmen yeteri kadar ilgi görmemiştir. Şehirde şapeller, kilise, sarnıç ve birçok özel yaşam alanını gezip görmek mümkündür.