Mardin

Mardin ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alan bir ildir. Suriye ile sınır komşusudur. 2009 yılı verilerine göre nufusu 737.852'dir.
Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. 
Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça ve Süryanice olduğu söylenmektedir.

Savurkapı Medresesi,
Mardin’in tarihine ışık tutan yapılardan biri olan Savurkapı Medresesi Merkez ilçedeki Bab es Sur Camii’nin yanında bulunduğu için ulaşım açısından kolay bir noktadadır. Medresenin kitabesi günümüze kadar ulaşamamıştır ve yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Tahminlere göre Artukoğulları döneminde inşa edilmiştir.
Sabancı Kent Müzesi,
Mardin Merkez’de, ünlü iş adamı Sakıp Sabancı’nın ismini taşıyan Sabancı Kent Müzesi bulunmaktadır.
Şehrin merkezinde ve merkeze yakın gezilecek yerlere de kolay bir ulaşım sağlayan Sabancı Kent Müzesi, 2009 yılında hizmete girmiştir. Müzede, Dilek Sabancı Sanat Galerisi de bulunmaktadır.
Sabancı Kent Müzesi, şehrin kentsel oluşumunu ve kültürünü anlatmaktadır.

Mardin Kalesi,
Adına şarkılar dahi yazılan Mardin Kalesi, Gezip görebileceğiniz listenin en başında olması gereken yerlerdendir.
Şimdi tarihini gözler önüne sermek için hala ayakta olan Mardin Kalesini uzaktan gördüğünüzde bayılacak, kaleye yaklaştıkça hem yapısına hem de sunduğu manzaraya hayran kalacaksınız.

Mardin Ulu Camii,
Caminin kim tarafından ve hangi yıl yapıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır. Caminin kapısındaki tarihe göre 1190 yılında inşa edilmiştir. Görselliği ve mimari yapısı ziyaret edenleri büyülemektedir. Caminin iki minaresinden biri kimine göre bir yıldırım düşmesi yıkılmıştır, kimine göre ise deprem sonucu yıkılmıştır. Mardin Ulu Cami’nin en önemli özelliği dört büyük meshebe hitap etmesidir. Caminin minaresinde on sahabenin ismi yazmaktadır.