Samsun

Samsun Türkiye'nin, Karadeniz bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer alan il. İl toprakları 37° 08’ ve 34° 30’ doğu boylamları ile 40° 05’ ve 41° 45’ kuzey enlemleri arasında kalır. Doğudan Ordu; güneyden Tokat, Amasya ve Çorum; batıdan Sinop illeriyle çevrilidir. İlin kuzeyinde ise Karadeniz yer alır. İlin trafik plaka numarası 55’tir. 
Samsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'ne dahil büyükşehir statüsünde bir il. Samsun, Orta Karadeniz Bölümü’nde Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının arasında kalan verimli bölgede yer almaktadır.
Samsun 1.250.076 toplam nüfusuyla, Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş şehridir. Bölgenin en büyük ulaşım, eğitim, sağlık ve ticaret ağına sahiptir. Türkiye'nin nüfus bakımından 14. büyük ilidir.

Göller,
Samsun göl bakımından zengindir. 1 - LADİK Gölü:İlçenin 12 km doğusunda bulunan ve 870 hektarlık alana sahip olan göl, barındırdığı balıkların yanı sıra üzerinde yüzen adacıkları (Torf madeni) ile son derece ilgi çekici bir doğal sit alanıdır.Tabii güzelliği, etrafının ağaçlarla çevrili olması, insanı dinlendiren temiz havası ile ilçenin önemli bir mesire yeri olmuştur. 2 - BALIK Gölü 3 - SİMENİT Gölü 4 - KARGALI Gölü 5 - AKGÖL 6 - SİLİNDİR Gölü.
Yaylalar,
Ladik Yaylası
1500 metre rakımlı yaylanın İlçeye uzaklığı 7 km.
Aktaş Yaylası,Küpecik Yaylası, Büyükkızoğlu Yaylası, Çakırgümüş Yaylası, Gürcü Yaylası.

Müzeler:
Cumhuriyet tarihinde çok özel bir yere sahip olan Samsun’da gezinize Samsun müzeleriyle başlayabilirsiniz. Kurtuluş Savaşı döneminde mücadelenin başladığı yer olan Samsun’da Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bandırma Vapuru ve Gazi Müzesi mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden.
Geyikkoşan Sahili,
Karadeniz’in en güzel sahillerinden biridir Geyikkoşan Sahili. Samsun’un temiz denizini gözler önüne seren sahil, aynı zamanda bir mesire yeridir.
Akalan Şelaleleri,
Samsun-Bafra’da bulunan Akalan Şelaleleri, aynı ismi taşıdığı Akalan Köyü sınırları içerisindedir.
Büyüklü küçüklü tam 18 şelaleden oluşmaktadır ve çevresinin güzelliğiyle farklı bir dünyanın kapılarını aralar misafirlerine.
Şelaleler 15 metre yükseklikten düşmektedir. Çevresindeki bitki örtüsünün zenginliği arasında hem piknik yapılabilir hem de doğa sporları…

Hamamayağı Kaplıcası,
Samsun’un turizm açısından önemli bir noktasıdır Hamamayağı Kaplıcası.