Kars Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.
Akkaya, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz Kars’ın ilçeleridir.
Kars’ta karasal iklim hüküm sürmektedir.
Türkiye’de en eski Türkçe şehir ismi olan şehir Kars’tır. Kars’ ın adı değişmemiştir. Kars adı Bulgar Türk’lerinden olan Karsak oymağı sebebiyle denilmiştir. Kars deve yününden yapılan elbise anlamına gelmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman, tarafından Kars Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. 1918 yıllarından tekrar Ermenilerin eline geçen Kars, 30 Ekim 1920 tarihinde Türk topraklarına yeniden dahil olmuştur.
Kars kaşarı ve balı önemli bir yere sahiptir. Kars kaşarı ve balı Kars’ın ekonomi kaynakları arasındadır. Kars balı, Kafkas Arısı ırkı ile üretilmektedir.
Kars’ta Görülmesi Gereken Yerler,
Taş Köprü,
Kars Kalesi’nden şehre bakıldığında ilk göze çarpan yapılardan biri olan Taş Köprü, Kars Çayı üzerindeki geçişi sağlıyor. Kale İçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni birleştiren köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde yaptırılmış.
Tamamı kesme bazalt taşlardan inşa edilen köprünün zaman içerisinde yıkılan bölümleri 1725 yılında Karahanoğlu Hacı Ebubekir tarafından yeniden inşa edilmiş. Gürül görül akan Kars Çayı üzerinde şehrin atmosferini hissetmek için Taş Köprü, en iyi duraklardan biri.
Çıldır Gölü,
Kars ile Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü’nün tamamı kış aylarında donuyor. Bölgeye kış sezonunda gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği Çıldır Gölü’nün her köşesi, bu etkileyici doğa olayına tanıklık etmek için uygun.
Çıldır Gölü, kızaklı at turu ve buz tutan gölde balık avı gibi heyecan verici aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Kars’ın Arpaçay ilçesi ile Ardahan’ın Çıldır ilçesi boyunca uzanan gölde avlanan, yerel halkın sarı balık ya da şafak balığı dediği balığın tadına bakmadan dönmeyin.
Kars Kalesi,
Kars’ta şehir dokusunu hissetmek için en iyi noktalardan biri Kars Kalesi. Kars şehir merkezine kuş bakışı bakmak ve şehrin havasını solumak için tercih edilen kale, 1153 yılında inşa edilmiş.Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı olan kalenin içerisinde .
Sarıkamış Kayak Merkezi,
Kar kalitesi ve kayak pistleri açısından dünyanın en uygun tesisleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın gözbebeği. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kayakseverin kış sezonu boyunca tercih ettiği kayak merkezi, 12 km uzunluğunda, 5 etaplı piste sahip.