KAŞ ANTALYA

Kaş;

Kaş’ın kendi nüfusu 7200 dür. Yerli halkı ve buraya sonradan yerleşen Alman, İngiliz, Amerika, Avusturalya, çeşitli Avrupa halklarından, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yerli olmayan nüfusa sahiptir. Toros dağlarının güneyinde koylardan oluşan Kaş, Meyis (Göz) adasını kucaklar nitelikte bir yay çizdiği için Kaş adını almıştır. Yukardan bakıldığında Kaş şekli açıkça görüşlmektedir.

Kaş (Antephellos) ,
Antik zamanlarda Phellos un limanı olan Kaş ya da eski adıyla Antephellos, her köşesindeki tarihi kalıntıları ile deniz kenarında tatil yaparken tarihi koklamanıza sebep oluyor. Kral mezarı ve kaya mezarları, sarnıç ve antik tiyatrosu ile Kaş, tarihin tam içine kurulmuş bir yer haline gelmiş.

Kekova – Simena – Üçağız ,
Kekova – Simena – Üçağız üçlüsü bölgenin en çok sevilen noktalarındandır: batık şehir, Simena, Türkiye sahillerinin muhakkak ki en meşhur ve en güzel noktalarından biridir. “Kekova” ismi, adayı kaplayan kekiklerden gelir ve Kekova Adasını, Kaleköy ve Üçağız köylerini, tarihi Simena, Teimussa ve Tersane kentlerini içerir.

Sarnıç,
Başlangıçta, su depolamak için tasarlanmış olan sarnıcın geçmişi, M.Ö 5. yüzyıla kadar uzanır. Kaş ın yakın geçmişinde şarap, zeytinyağı, sebze ve su depolamak üzere kullanılmıştır. Sarnıç 12x6m boyutunda yekpare bir  taş bloku oyularak  yapılmıştır ve tavan yedi oyma sütunun üzerinde durmaktadır. Antik tiyatroya kadar uzanan alandaki bir seri sarnıçtan kalan yegane sarnıçtır. 

Phellos,
Phellos, Torosların tepelerinde kurulmuş ve M.Ö. 700 yıllarına kadar uzayan antik bir Likya şehridir. Eski ismi Antiphellos olan Kaş, Phellos un o devirlerdeki limanıdır. Küçük bir Helenistik tiyatrosu, agorası ve antik mezarları bulunmaktadır. Tepenin üzerinden güneye doğru vadiye ve Akdeniz e, kuzeyde ise Toroslara ve gerideki tepelere hakim bir manzarası vardır.

Patara ,
12km uzunluğundaki kumsalı ile dünyanın en güzel plajlarından birine sahip Patara antik şehri, bir zamanlar Likya nın başkenti idi ve üç oy hakkıyla önemli bir kentti. Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda Likya Birliği Meclis Binası ve dünyanın en eski deniz feneri ortaya çıkarılmıştır. Görkemli antik tiyatrosu, agorası ve limandaki tahıl siloları ile zamanının etkin bir ticaret merkezi olduğu bilinmektedir. Aziz Nikola nın yani Noel Baba nın doğduğu yerdir. Apollon Tapınağı, Delphi ve Delos takiler kadar ünlü ve önemlidir. Büyük İskender ile Roma İmparatoru Hadrian ve karısının şehre çok önem verdikleri bilinmektedir.

Pınara ,
Pınara antik kenti, Minare köyü yakınındadır. Likya Birliğinde üç oy hakkına sahip 6 kentten birinin Pınara olduğunu bildirmektedir.

Kalkan,
Kaş ın yaklaşık 30km batısında yer alır. Bir tabloyu andıran güzelliği ile tipik bir Akdeniz liman beldesidir. Denize eğimli dar sokaklardan aşağıya denize doğru yürürken, balkonlardan sarkan rengarenk çiçekleri ile Kalkan herkesi büyülemektedir. Teraslar üzerine kurulu restoranları ile de Teras Cenneti olarak da adlandırılan Kalkan da yemek yerken muhteşem bir deniz ve gün batımı manzarası sizlere eşlik eder.