SAPANCA

Sapanca,

Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova İlçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit yer alır. Yüz ölçümü 14 km² denizden yüksekliği de 36 m.'dir. Sakarya'nın alan olarak yüzölçümü en küçük, nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesidir.

Sapanca Gölü,

Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür.

Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir. Yüzölçümü 47 km2`dir. Doğu-batı uzunluğu 17 km`dir. Kuzey-güney genişliği 5 km olup yüzeyin denizden yüksekliği 31 m`dir. En derin yeri 61 m`dir.

Göl, adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında Ayan Gölü olarak geçer. Özellikle güneyindeki dağlardan inen sellerle iyi beslenen göl, fazla suyunu, doğu ucundan Çark suyu aracılığı ile Sakarya ırmağına boşaltır. Gölü besleyen dereler, Karaçay, Kuruçay, Kurtköy, Mahmudiye, İstanbul, Karadere ve Kaymakçı Dereleridir. Kuzeyinde ve güneyinde uzanan dağ eteklerinde keklik, çulluk ve tavşan avı yapılmaktadır. Gölde her çeşit tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.

Maşukiye,

Kocaeli’nin Kartepe İlçesinin bir beldesi olan Maşukiye gezilecek yerler konusundaki zenginliği ile olmasa da sahip olduğu doğası ile son yılların en popüler yerlerinden. İzmit’e 20 km uzaklıkta yer alan bölge özellikle hafta sonu bölgeye akın eden zenginler tarafından biliyor. Kuzeyinde Sapanca Gölü, güneyinde ise Kartepe’nin yer aldığı Maşukiye’de muhteşem bir doğa var. Özellikle organik serpme kahvaltısı ve şelalelerle kaplı olan alabalık tesisleri ile ünlü olan bölgede hem kafanızı dinleyebilir hem de birbirinden güzel lezzetlerin tadına varabilirsiniz.

kartepe,

 Sık yağış alan bir bölge olduğundan da yeşilin her tonunu Kartepe’de görmek mümkün. Su açısından bereketiyle Kartepe, bolca bulunan dere yataklarıyla alabalık cinsi balıkların yuvası, Sapanca gölünün de en büyük su kaynağı olur. Kartepe’nin tarihine bakacak olursak; Bizans ve Roma dönemine ait kazı, eser ve mezarların bulunması, bu coğrafyanın oldukça eski medeniyetlere kadar ev sahipliği yaptığı konusunda bizi bilgilendirir.

Kartepe turları, kış ayları boyunca yoğunluklu olarak kayak sporuna hitap eden turları kapsamaktadır. Bununla birlikte Kartepe’yesadece Kartepe kayak merkezi turları değil, ayrıca doğa gezileri, piknik ve grup toplantıları içinde çokça organizasyon yapılmaktadır. O sebeple Kartepe turları sene boyunca tur ve gezilere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.