Türk Usulü Kahvaltı.

Türk usulü kahvaltı; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bulunan yabancı zincir otellerde de uygulamaktadır.

Türk usulü kahvaltının özelliği, ülkemize özgü olan teneke beyaz koyun peyniri ile zeytin çeşitlerinin kahvaltı sofrasında yer almasıdır. Ayrıca, domates, sivri biber ve salatalık gibi sebzeler; simit, poğaça, börek, gözleme, kurabiye ve çörek çeşitleri; elma, armut, portakal, karpuz ve kavun gibi meyvelerin kahvaltıda servis edilmesidir. Türk usulü kahvaltının diğer bir özelliği de, çayın Türk usulü olarak demlenerek servis edilmesidir.

Türk kahvaltısında bulunan yiyecek ve içecekler şöyle sıralanabilir:

– Taze demlenmiş bardak çay; çay servisi yanında dilimlenmiş limon bulundurulmalıdır.

– Taze tereyağı,

– Reçel ve Bal,

– Beyaz peynir ve Çeşitleri,

– Siyah ve yeşil zeytin,

– Sucuk ve pastırma,

– Salam ve sosis,

– Kızarmış ekmek,

– Simit, poğaça, börek, gözleme, kurabiye ve çörek çeşitleri 

– Haşlanmış ve sahanda yumurta.

Son yıllarda Türk usulü kahvaltı sofralarına, Avrupa kahvaltı kültüründen salam ve sosis çeşitleri girmiş; İngilizlerin “Scrambled Eggs” olarak tanımladıkları ve süt ya da krema ile çırpılarak pişirdikleri yumurta çeşidi de kahvaltı sofralarında yer almaya başlamıştır. Ancak, bizim geleneksel olarak yaz aylarında hazırlanan domatesli ve biberli menemen ile kış aylarında sucuklu ve pastırmalı sahanda yumurtamız çok az sayıdaki otellerde kahvaltı sofralarında servis edilmektedir